Translate

torsdag 5. april 2012

Kråka


På Wikipedia står det om kråka:

I folketroen har kråka blitt sett på som et varsel om død og fordervelse, noe som Theodor Kittelsen sine svartdauden/«Pesta-motiv» og André Bjerke/Kåre Bergstrøms «De dødes tjern» har vært med på å holde i hevd.
Likevel er det ivrige naturforvaltere (rype- og storfuglforvaltere) som har påført størst skade på kråke.[trenger referanse]
At kråka trakk innover i landet ble ansett som et sikkert vårtegn. Et kjent rim om kråka lyder: «Gregorsmesse må de venta meg, Marimess kjem eg visst, kjem eg ikkje før Sumardagen, då skal eg koma om det er på ein stav!»
I det kinesiske medisinske kompendium Bencao gangmu fra 1500-tallet heter det at kråkene er snille fugler som mater sine gamle og svekkede foreldre, og at de derfior er gode eksempler på og forbilder for barnlig pietet.2 kommentarer:

  1. Råtøft bilde! Så pussig med innlegget ditt akkurat i dag,- da fikk jeg nemlig litt svar på min fundering og en diskusjon jeg hadde akkurat i går om dette med kråker og skjærer og deres "status", selv om jeg burde ha resonnert meg fram til det..
    :)

    SvarSlett