Først må jeg si at bildet over ikke skyldes feil i Blogger. Det er ment å være slik og er i disse Halloween-tider ment å være et kreativt forsøk på et skummelt motiv. Men det var også et eksperiment som holdt på å gjøre meg gal. Det tok lang tid og mye googling før jeg fant feilen.
Problemet var at bilder ved opplasting til Blogger endret fargeprofil. Bildene ble lysere, blekere enn originalen.
Ser at mange har erfart det samme. Dersom man er Google+ bruker så kan dette skyldes at innstillingen Auto Enhance står på.
Men nå er ikke jeg en Google+ bruker. Løsningen da er å lagre bildene i PNG-format hvilket jeg har gjort her. Jeg lagret først i 50% av størrelsen, men filene ble meget store. Men dette ser ut til å fungere.
Hvis noen lurer på hva slags fugle dette er så er det en Storskarv.
Bildet øverst er lagret i 50% av størrelsen. Filstørrelsen ble da på 1,1 Mb. På bildet under valgte jeg den innstillingen i Aperture som gir maks 640x640 piksler. Da ble filstørrelsen på 478 kb. Jeg synes jeg ser en viss reduksjon av bildekvaliteten med denne innstillingen. Oppløsningen virker mindre.
På et annet bilde fikk jeg over 6 Mb på 50% innstillingen og 1 Mb på 640 piksels innstillingen. Kanskje avhenger dette av hvor mange fargenyanser man har i bildet og av hvor vidt man har et utsnitt av et bilde eller benytter hele originalbildet.
Skal eksperimentere litt mer med dette. Det kan virke som at detaljerte bilder med mange fargenyanser bør benytte en "stor" versjon av PNG mens bilder med få farger kan gå bra med en "mindre" versjon av PNG.
Huff, - plutselig ble Blogger mye mer plundrete enn før og helt unødvendig om Blogger bare hadde vært som før. JPG fungerte helt fint inntil de lanserte Auto Enhance som sikkert var ment som en hjelp, men som fungerer som det stikk motsatte.
Wikipedia sier blant annet dette om PNG:
PNG (eller Portable Network Graphics) (uttales «ping» eller staves) er et bildeformat uten kvalitetstap, som ble laget for å være en erstatning for GIF uten å kreve eller forutsette en patentlisens.
PNG-formatet brukes best til bilder som har store felter med helt lik farge, slik som mye av grafikken på websider har. Her vil PNG-formatet gi mindre filstørrelse enn fotoformatet JPEG. Dersom man bruker PNG-formatet på fotografier eller andre bilder som likner på fotografier, vil filstørrelsen bli relativt stor.